SKOLARBETE

Vad var urspungstanken bakom Internet?
Föregångaren till Internet var ARPANET som skapades av en amerikansk militär forskningsanstalt, kallat ARPA år 1969. Anledningen var att kunna experimentera med tekniker för datanät som innehöll bland annat hanteringen av avbrott och möjligheterna att kringgå utslagna nätverksnoder. Via detta har dock en myt byggts upp om att ARPANET (och Internet i sin tur) skapades för att klara av ett kärnvapenangrepp. 

Vad består Internet av?
Internet består av många datornätverk som är ihopbundna i knytpunkter med kopplingar till nära nätverk och stamnät med hög överföringskapacitet. Dessa nätverk kan drivas som ett exempel företagsnätverk som då binder samman ett företags olika datorer. 

Vilka äger och styr Internet?
Det finns ingen särskild ägare till just Internet, snarare ägare till olika delar som finns på Internet, såsom företag och domäner. Exempelvis Facebook som har en egen domän och ägare, liksom alla andra företag och domäner som finns och är en del av Internet. Utöver det använder vi alla Internet och det finns ingen specifik ägare till helheten. 

Varför tog utvecklare och tekniker fram webben World wide web? 
Tim Berners-Lee la fram förslaget till ett globalt hypertextprojekt som inleddes följande år, med avseende att möjliggöra ett samarbete och kunskapsutbyte via ett nätverk av hypertextdokument.

Vad menas med sociala medier?
Det samlar ihop webbplatser och mobila appar som gör att människor kan interagera i mänskliga sociala nätverk. Det kan handla om internetforum, bloggar osv.

Vad är den stora skillnaden på sociala och traditionella medier?
Traditionella medier innebär ''gammelmedia'' såsom tidningar och radion. Skillnaden är att traditionella medier sker via envägskommunikation, det sker alltså enkeltriktat i jämförelse med sociala medier som bidrar med användargenererat innehåll, flervägskommunikationer.

Kommentarer

Kontakt: ptraa.blogg@hotmail.com

Vad heter du?
Ska jag komma ihåg ditt namn?

Din E-postadress? (publiceras ej)

Din URL/Bloggadress?

Och vad hade du på hjärtat?

Trackback
Follow on Bloglovin